Gyűrűk: rang, divat, mágia
Címlap / Ezotéria / Gyűrűk: rang, divat, mágia

Gyűrűk: rang, divat, mágia

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-23

A gyűrű a hatalom szimbóluma, egyben helyzetet jelképező ékszer. Dísz, a divat része, a társas összetartozás apró csecsebecséje. Korábban mágikus eszköz, varázstárgy.  

Ősidők óta húz az ember gyűrűt az ujjára. Viselésük oka, jelentésük nagyon szerteágazóvá vált. Az ujj köré egyszerűen tekerhető körkörös forma első, evidens jelentése a végtelenséget, a folyamatosságot szimbolizálhatja. Még akkor is igaz ez, ha egy vékonyított, női modellről van szó.

Ősi időkben

A korai civilizáció nomád népei elsősorban kezük ékesítésére használták. A későbbiek folyamán társítottak különböző jelentéseket az egyre bonyolultabban kidolgozott és megmunkált, valamint nemesebb anyagokból készült ékszereknek.Talizmánként, amulettként, jelvényként közvetítették viselőjük társadalmi szerepét, foglalkozását, hitét. A gyűrű féme és díszítő kövei rendkívül fontosak voltak. A kéz még a zárt, vaskos ruha alól is kivillant, ezért rangot és méltóságot jelző ék. A fémeket és köveket a bolygókhoz társították és az adott életterülethez tartozó hatásokat erősítették vele.

A középkor során

A gyűrű a középkor folyamán gyakorlati szerepet is kapott. Aláírást helyettesítő pecsétként szolgált évszázadokon át.

A házasság jelképeként a római kor idején tűnt fel először. Ezek a korai jegygyűrűk még vasból készültek. Az ötvösmesterség fejlődésével különböző feliratokkal bővítették, illetve tették egyértelművé az adott gyűrű üzenetét. A germánok pl. rúnákat, varázsjeleket véstek bele, ezeket nem csak fizikailag hanem lelki szinten is beleégették. Gyakoriak voltak a nevek kezdőbetűivel díszített gyűrűk. Ezzel egyértelműsítették a gyűrű tulajdonosát. Ékszer öröklések során ennek nagy szerepe volt.

További kialakítással drágakövek, kis szelencékben tárolt anyagok társultak a gyűrűk jelentéshordozói köréhez. A jegyesek között elterjedt az egyforma gyűrűválasztás. Emellett nyitható és összekapcsolható, aranyból készült karikák is készültek. Evvel az örökkévalóság mellett az összetartozás és az egyenrangúság szimbóluma is megjelent.

Jó jelzőeszköz, hogy valaki foglalt-e, vagy sem. Indiában erre a leányok ma is a bindit, egy piros pöttyöt használnak a harmadik szemük helyén.

Korunkban

A XIX. századtól alakult ki az egyszerű, aranyból készült jegygyűrű, amit azóta karikagyűrűnek hívunk. Az aranyat szerencsésnek tartják, gazdagságot, bőséget hozónak. Az ezüst ritkább megoldás.

A jegygyűrű manapság az esküvőt megelőző eljegyzés szimbólumává vált. Az elsősorban aranyból készült karikagyűrűk viselése stabilan kialakult a házasemberek körében. Ezért manapság nagy variációban készülnek, és külön ékszertervezők próbálják befolyásolni a gyűrűdivatot. A legújabb trend szerint egy jegygyűrű több részből és két- háromszínű nemesfémből készül. Ezek a gyűrűk általánosságban az összes jó és szép tulajdonság egymásba fonódását is hivatottak jelképezni. Ha valaki nem kíván fényes, aranyló darabot választhatja az egyébként drágább, szebb és szolidabb fehéraranyat is.

Napjainkban a gyűrűviselés széles körben elterjedt, és tömeges gyártásukkal, változatos anyagaikkal mindenki könnyen kiválaszthatja a számára legkifejezőbb, fontos jelentéssel bíró ékszert. Hasznos, ha személyre szabottan készítettjük.

 
 
Tervezés

A gyűrűk megrendelése esetén afém megválasztásánál - erő, energia, szín - figyeljünk arra, mit kívánunk erősíteni a kapcsolatban. Ha erőt vinnénk, egyfajta varázslatot a házasságkötésbe, feliratot is érdemes belülre vésetni. Ha kövekkel díszítenénk, törekedjünk sérülésmentes kövekre. A személyesség végett érdemesebb készítetteni ötvössel, mint előre gyártottat választani.

Ami a méretet illeti: a gyűrűt tágíttatni és szűkíttetni lehet, igaz, csak picikét - egy próbát megér.  

Kép: Myriam Zilles / Pixabay
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 9772 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x