Érettségi, diploma, szakképesítés - de hogyan tovább? Az...
Címlap / Karrier / Érettségi, diploma, szakképesítés - de hogyan tovább? Az első nyár a papír után

Érettségi, diploma, szakképesítés - de hogyan tovább? Az első nyár a papír után

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-17

A diploma és az érettségi megszerzése először is végtelenül fárasztó feladat. Gyakran ezért a fiatalok leülnek, besüppednek megszerzése után, vagy netán kompenzálják valamilyen bulidömpinggel, soha előtte nem látott élvezetekkel. A szülő ezt valamelyest szabályozhatja, pl. befizet egy külföldi utat vagy együtt koncertezik a gyerekével, de a legjobb, ha érdemben nem avatkozik közbe. Aztán lecseng a jókedv és felmerül a kérdés, a friss papírral - a korábbi álmodozás helyett - most merre is tovább?  

A papír megszerzése utáni első nyáron az ember sokkolódik. Kijózanodik, feleszmél és besüpped magába. Gyakran korábbi tervek: én lelécelek külföldre az osztó után, nekem le van zsírozva egy állás a havernál – általában nem teljesülnek. Mire odaér a fiatal, gyakran betöltik az állást, elúsznak a külföldi lehetőségek, vagy megváltozik a továbbtanulás feltétele. Mihez kezdjünk ilyenkor?

Fontos a sorrend: Buli

Az agyad sosem fogja meghálálni, ha egy papír megszerzése után – és ez igaz lehet egy puszta tanfolyamra is – nem pihensz egy kicsit. Ha komoly eredményt értél el, megérdemled a pihenést. Nyaralj a haverokkal, akár kempingezz, menj evezős túrára, vagy nevezz be egy fesztiválra. Bulizz és pihenj. Szülők figyelmébe: Ilyenkor a szülők gyakran egyből aggódni kezdenek. „Mi lesz a kölykömből??? Én ilyenkor már dolgoztam” – mondják. Jó lenne, ha a szülők nem fojtanák meg a fiatalokat a sikerorientált (nem mellesleg a kapitalista társadalomba, hibátlan fogyasztónak nevelt) gondolkodással, az agynak fellélegzésre is szüksége van. Az első nyár a vizsgák után - az lesz a legdurvább. Tessék felkészülni!A tervezettség: Irány

Mindent előre nem tervezhetsz meg. Ne ess pánikba, ha korábbi terveid hamar szertefoszlanak, elképzeléseid a pillanat tört része alatt omlanak össze. Hidd el, ez természetes, és minél kevesebbet pörögsz rajta, annál több időd marad a jövőre. A jelenben kell megtervezni a jövőt és nem a múlt igényei szerint alakítanod. Neked a helyzetet MOST kell megoldanod. Fontos, hogyha még nem állsz ott a friss végezettségeddel a kezedben, tervezz előre, de tudd azt is, hogy ősi, népi szóhasználattal élve: beleköphetnek a levesedbe. Irányokat, vektorokat határozz meg, ne konkrét végpontokat és végcélokat.

Ha előre megtervezed, mit szeretnél, az mint álom, teljesülhet. Ugyanakkor előfordulhat, hogy nem minden sikerül, de az irányokat tartani előzetes tervekkel kicsit könnyebb.

Ha nincs cél: Lazulás

Előfordul az is, hogy az ember a sok tanulástól átmenetileg kiég. Pl. mire lediplomázott világossá vált számára – a tárgy megtanulásával, az ismeretek elmélyítésével – hogy nem érti és nem élvezi az adott tudományterületet. Ebben az esetben érdemes továbbtanuláson elgondolkodni. A kiégés egyik oka lehet vitaminhiány is, a B és C vitamint mindenképp pótolni kell. Az erőt adó D vitamint a napfényből pótolhatod. Ha céltalanul lebegsz a semmiben, keress alapítványokat, segítő csoportokat, asztrológust, grafológust, karrier tanácsadót vagy kérd coach segítségét. Töltődj fel. Gyümölcsökkel, sárga és piros színekkel.Apró dolgokban rejlik: Cuccok meg a pihenés

A szellemed megjutalmazása ekkor apró dolgokban rejlik. Fizess be egy táborra, menj el párszor bulizni, engedj meg magadnak dolgokat, amit soha korábban, s amit akár nem sűrűn tervezel. Vegyél fel színes cuccokat. Vakító színeket. Félretett pénzedből rendezz el egy külföldi utat, egy nagy családi vacsorát, egy kis vásárlást vagy éppen egy egy hetes strandkörutat. Minden nap más strandon, egész nap pancsolva és az árnyékban olvasgatva, koktéllal a kezedben. Lazíts!

Az első nyár káosza: Szellem

Általában ebben a korban szerelmi dilemmákkal, költözködési, létfenntartási és érzelmi gondokkal is küzd az ember. Aki nem, az bizony nagyon szerencsés. Ez az identitás kialakulásának korszaka, az önmegismerés fázisa is. Foglalkozz önismerettel. Olvass a témában, járj jógázni vagy önismereti csoportokba, ismerd meg a különböző vallási és filozófiai irányzatokat, próbálj ki új sportágakat. Az első nyáron indulj el egy szellemi irányba is.

 
 

Tanulj: Egy kis gógyi

Mindig tanulj. Ha most befejeztél valamit, akkor is, ha nem vettek fel, nem tudsz épp továbbhaladni, tanulj. Ősztől legyen kész terved, merre tovább! Nincs pénzed, nem vettek fel - további - felsőoktatásba? Iratkozz be ingyenes szakképzésre a munkaügyi központba, válassz ingyenes nyelvtanfolyamokat, de ma már az interneten is számos ingyenes képzés közül választhatsz, a lehetőségeknek csak a kiváncsiságod szab határt! Csekkolj le egy év külföldi munkát nyelvtanulásért cserébe. Ha más nem, foglalkozz önismerettel, tanulj magadról, a lélek útjáról, az élet értelméről! Az önismeret univerzális tárgy, mindenben segítségedre lesz.

Gyakorlat: A fekete lyuk

Ne legyen fekete lyuk az életedben. Azért, mert most kicsit céltalan vagy, vagy mert annyira belefásultál, hogy lépni sem tudsz, ne legyen luk az életedben! Bulizz akár a nyár legvégéig, aztán viszont irány a nagybetűs. Amíg nem vesznek fel valamilyen konkrét állásba, jelentkezz alapítványokhoz érdeklődési körödön belül. Fizetés nélkül, non-profit jelleggel helyezkedj el valahol, akár fél vagy negyed-állásban. Ez tartást és rendszert ad, kiválóan mutat az életrajzodban és naponta tanulhatsz valamit az érdeklődési körödön belül. A tudásod később kamatoztathatod. A gyakorlati idő pedig addig is telik, napról napra több eséllyel indulsz az álláskeresési listákon.


Fejvadászat: Célozz

Ha nem tudsz egymagad jó munkát találni, keress szakembereket, akár fejvadászcégeket és küldd el önéletrajzod a legjobb szervezőknek, akik segítenek majd beülni. Életrajzodban szerepeljen a jelen, most éppen mit csinálsz, s jelöld meg azt is, merre mennél tovább, vagy legalább az, hogy szívesen váltanál ilyen és ilyen irányban… Legyen benned motiváció. A fittséged minden cégnek szimpatikus lesz!A titok

Soha ne feledj el álmodni. A legtöbben azt gondoljuk, a nagybetűs életbe belecsöppenve végtelenül meg kell komolyodni. Óriási tévedés. Humorral, jókedvvel, egy kis fiatalos játékossággal fűszerezve mindenhol sokkal nagyobb sikert érhetünk el. Gyermeki énünk álmodozását nem szabad elveszíteni pusztán egy adag realitással. Megkülönböztető képességgel és egy csipetnyi felelősségérzettel kell ezt megtoldanunk. Ne elveszítsük tulajdonságainkat, hanem érettebb elemekkel bővítsük ki azok körét.

Az életrajz és a terv-levél: Siker

Az első nyáron írd le álmaid és terveid egy papírra és jól tedd el egy dobozkába. Tehetsz mellé szerencsehozó tárgyakat is. Bevezetheted az optimista naplót is, amibe minden élményed és tapasztalatod elfér - de szabály, hogy optimista hangvételű írások szerepelhetnek csak benne! Készítsd el saját CV-det és motivációs leveled, ajánló leveled is. Ez itt az önreklámozás helye, kérem. Ha már készen van a fiókban, az őszi munkadömpingben kéznél lesz és gyorsan, akár elsőként tudod elküldeni egy állásra jelentkezésedet!


Karrier trend

Azt is értenünk kell, hogy átalakult az életünk. Azok a cuccok, amikbe gimibe vagy a fősulira bejártál, nem biztos, hogy kellően érettséget sugárzóak és egy munkahelyen is megfelelnek. Babysitter lennél… keress sportos és világos ruhákat. Menedzsernek készülsz egy multihoz? Akkor kosztüm és öltönyvadászatra indulj. Nyári munkával próbáld meg kitermelni a pénzt a megfelelő öltözékre. Nem csupán a drága ruhák számítanak. Többet ér az ügyességed. Légy mindig tiszta, jól ápolt. Találj ki új frizurákat. Gyakorolj be pár sminkelési technikát, hogy gyorsan elkészülj, vagy vásárolj néhány olcsó kiegészítőt, karkötőt, láncot, kendőt, sálat. Régi, egyszerű, de jó állapotú ruháidat kis kézügyességgel, gyöngyökkel, flitterekkel – ízlésesen – kivarrhatod. Ügyelj táskádra és cipődre is!

Mindent egybevéve az első nyár a pihenés és felkészülés ideje. Ismerkedj, használd a már tanult idegennyelveket, s szerezz gyakorlatot. Ne egyből akarj meggazdagodni. Először ismerkedj a munkalehetőségekkel, próbáld ki magad, akár ingyen dolgozva és szerezz tapasztalatokat. A lépcsőzetesség a végső siker titka!


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 5381 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x