Korán kezdje a sportot a gyermek?
Címlap / Kütyü és tudomány / Korán kezdje a sportot a gyermek?

Korán kezdje a sportot a gyermek?

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-11-30

A napi szintű testedzés jótékony hatásai már akár 11 éves korban megmutatkozhatnak - jelentősen csökkenti ugyanis bizonyos szívbetegségre hajlamosító kockázati tényezők előfordulását. A négy évvel ezelőtt elkezdett lipcsei kutatás eredményei szerint a sportolás csökkenti az elhízás kialakulásának kockázatát, emeli a HDL (jó) koleszterin szintjét és csökkenti a vérnyomást. 

„Ma a gyermekek másképp élnek, mint régebben” – mondja Dr. Claudia Walther, a Lipcsei Egyetem Szívközpontjának munkatársa. „Sokkal kevesebbet mozognak, ezért gondoltuk, hogy a sportolás kedvező hatású lehet” – tette hozzá.

A vizsgálatba 188, 11 éves diákot vontak be, akiket véletlenszerűen két csoportba osztottak. Az egyik csoportnak heti 2 testnevelés órája volt az iskolában, míg a másik csoport tagjai mindennap mozogtak. Az utóbbi csoportban a testnevelő tanárok különösen odafigyeltek arra is, hogy a diákok el is végezzék a kiszabott feladatokat.

A program egy év után már hatásosnak bizonyult: a második csoport tagjai körében a túlsúlyosság aránya 13 százalékról 9 százalékra csökkent, míg a nem sportoló csoportban 11 százalékról 13-ra nőtt. Ezek a változások statisztikailag szignifikánsak voltak, de egyéb – nem szignifikáns – változásokat is regisztráltak: vérnyomáscsökkenést, HDL (jó) koleszterin-szint emelkedést, vitálkapacitás-emelkedést.

„A leginkább meglepő változás a testtömegre gyakorolt hatás volt. Ezek mind egészséges gyermekek voltak, nem is gondoltunk ekkora súlycsökkenésre a túlsúlyosak körében” – mondja Dr. Walther. Az egész roppant egyszerű: nem kell más, csak egy kicsit több testmozgás. Naponta kell tartani testnevelés órákat, és biztos vagyok benne, hogy annak lesz eredménye” – mondta a szakember.

Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1754 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x