Miért van minden önismereti csoporton több nő?
Címlap / Psziché / Miért van minden önismereti csoporton több nő?

Miért van minden önismereti csoporton több nő?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-06-27

Ha egy férfi tud 10 mondatot mondani önállóan társaság előtt, ha van némi önállóan alkotott véleménye, s hajlandó magára venni az ezo-guru köpönyegét, két perc alatt hőssé válik. Az ezoterikus klubok többségében ugyanis az ivararány erősen a nők felé billen. Mi ennek az oka?  

Arra kerestük a választ, miért van ennyi nő az ezoterikus, önismereti, vagy pszichológiai kurzusokon, csoportokban, s miért van olyan kevés férfi? S aki akad, az is főleg a pulpituson áll, s élvezi a holdudvart maga körül?

Vajon a férfiak jobban állnak önismerettel? Dehogyis! Akkor nekik miért nincs ekkora igényük rá, mint a nőknek? Hiszen a vak is látja, hogy az ivararány az ő  oldalukra billenti a mérleget.

A nyolcesztendős lányok titka

„Hosszú sorban jönnek-mennek, apró ördögök, de szentek.” – József Attila örök soraiban ott rejlik a titok. A választóvonal valahol a 8-10 életév környékén húzódik meg. Ma úgy fogalmazhatnánk, hogy akkor, amikortól a Barbie mesék cikinek és Hannah Montana menőnek számít, a lányokban lezajlik valami. Valami olyan, amitől a kisgyerekből igazi kishölgy lesz. A nyolcesztendős lányok Harisnyás Pippi méltó utódai – többnyire szédületesen bíznak önmagukban, s ez az önbizalom a serdülő korral szédületes mértékben csökken.A serdülő nő katasztrófája

A serdülőkor előtt a lányok viccesek, telve vannak önbizalommal, zseniális meglátásaik vannak és hatalmas terveik az életre. Aztán a serdülőkorra az álmok éppen csak laza vágyacskákká alakulnak, az önbizalom tovatűnik – tisztelet a kivételnek – s a lányok szemében első  prioritást kap a pasizás, a menő, pénzes pasi, a házasság, s a házassággal együtt járó értékek. A nő elfoglalja másodlagos szerepét a társadalomban.

Kirándulás a WC-be

A fiú WC-ben a fiúk pisilnek, közben játszanak. Ki tud messzebbre pisilni? Ki tudja eltalálni a célt? Kié mekkora? Az egész ügy verseny, villongás, ugyanakkor játék és büszkeség. A lányok mellékhelyiségében azonban semmi ilyesmi nem zajlik. Mindenki kis fülkékbe húzódik,  betakargatja a titkos dolgokat. Különleges változások történnek, betétet és tampont csereberélnek, s lesik, nem lett-e valaki „olyan”. A fiúk ezért hajlamosak ezt a folyamatot sokkal pozitívabban megélni. Erősebbek lesznek, férfiasabbá válnak. A lányok azonban elvesztik a magazinokban sugallt kívánatos „kislányos” alakjukat, széles csípőt és melleket növesztenek, sőt puha párnácska is képződik itt-ott, ami ellen a fejlődésben lévő lányok sokasága vad és egészségre ártalmas fogyókúrával próbál küzdeni.

 

Önbizalomvesztés, mint társadalmi kód

Az önbizalomhiányt nem kizárólag, de elsősorban a serdülő korban elszenvedett sérelmek, negatívumok, testi változásokra adott reakciók okozzák. A lányok nagyon gyakran élik meg krízisként a testi változások sokaságát, különösen, ha a szülő, vagy a kortárs-csoport érzelmileg magukra hagyja őket. A serdülők önbizalmát a mai iskolai rendszer nem segíti intenzíven, s akire egyszer rászállnak bármilyen apró külsőség miatt, annak gyakran lelkileg életre szóló sebei lesznek. A nők ezért már serdülőként megtanulják, hogy barátnőik körében nagyobb biztonságban vannak, s hogy a segítő női csoportokban nagyon nagy erő van.

A visszanyert önbizalom – stigma vagy áldás?

Az önbizalommal teli, vagy önbizalmukat visszanyert nők nem akarnak többé a társadalmi értelemben véve „jó kislányok” lenni saját maguk rovására. Minél gyakrabban mernek kiállni a színpadra –  az élet színpadára –annál valószínűbb, hogy konfrontálódniuk kell. A rokonszenv mellett gyakori, hogy az ellenszenv is megjelenik. Gyakran vágják oda nekik hogy emancipáltak, nőietlenek, noha csak az öntudatuk ébredt fel. A sikeres embernek mindig akadnak ellenségei, követői, irigyei és utánzói is. Ezek a siker útján az útjelző kövek.

Önismeret – ahol meghallgatnak és meghallgathatok

Az önismereti klubok a verbálisan erős, közösséget kedvelő, viszont önbizalmukban kissé instabil nők számára ezért nagyon kellemes közeg, hiszen hasonlóan gondolkodó, hasonló problémákkal küzdő emberek találkoznak össze itt, miközben önbizalmuk erősödik. Vigyázniuk kell azonban, hogy az önkeresés ne legyen egy rajongói klub egy „csinált sztár” körül. Az ilyen alkalmi guruk, ezoterikus sztárok általában könnyen leesnek a virtuális emelvényről. Érdemes a hiteles tanítókat megtalálni.
 
Kép: Gerald Friedrich / Pixabay
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4441 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x