Hogyan őrizzük meg a békét?
Címlap / Psziché / Hogyan őrizzük meg a békét?

Hogyan őrizzük meg a békét?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-26

Kár volna tagadni, hogy a karácsonyi készülődés időszaka, majd a családdal, rokonokkal együtt töltött idő számos lehetőséget rejt az összeütközésre. A szervezés, az utazás, a vendéglátás bizony megterhelő lehet, és olyan ellentéteket is a felszínre hozhat, melyeket a hétköznapok esetleg elfednek. Nem csupán a teendők sokasága okozhat ilyenkor fejfájást, hanem bizonyos emberi kapcsolataink is, karácsonykor ugyanis azokkal is találkozunk, akikkel máskülönben talán nem tennénk. A ki nem mondott személyes, vagy régről hozott családi sérelmek, a pillanatnyi helyzet generálta feszültség, vagy az általános ingerültség együtt a konfliktusok melegágyává tehetik ezt az időszakot.  

A KONFLIKTUS JELENTÉSE
A konfliktus szó kapcsán legtöbbünknek kellemetlen emlékek, rossz érzések jutnak az eszünkbe, pedig magának a szónak a jelentése nem negatív, csupán az ezzel kapcsolatos közvetett vagy közvetlen tapasztalataink miatt gondoljuk azt, hogy a legjobb, amit tehetünk, ha messziről elkerüljük őket. Bármennyire szeretnénk is azonban,a konfliktust nem lehet elkerülni. Része a mindennapjainknak.
Mivel mindannyian mások vagyunk, eltérő vágyakkal, célokkal, megoldást jelentő eszközökkel rendelkezünk, óhatatlanul lesznek közöttünk összeütközések. Más a véleményünk, mások a meglátásaink, más az ízlésünk. Másképp érzünk, máshogy gondolkodunk, eltérően viselkedünk.
Az összeütközés természetes velejárója az életünknek, így nem magának a konfliktusnak az elkerülése, sokkal inkább annak hatékony kezelése kell, hogy a célunkká váljon.
Lássunk most néhány konfliktuskezelési tippet:
  1. Változtassuk meg a hozzáállásunkat!
A családon belül előforduló összeütközések kapcsán az egyik legfontosabb szempont a szemléletformálás. Ne feledjük, konfliktust akkor lehet hatékonyan kezelni, ha abban mindkét fél motivált, fontos tehát, hogy a konfliktusban résztvevők szükségét érezzék a béke helyreállításának, valamint megőrzésének.
Amennyiben a konfliktusban lévő feleknek sikerül megváltoztatniuk a hozzáállásukat, s így más nézőpontból tudnak magára a konfliktus tárgyára, vagy épp egymásra tekinteni, akkor sokkal közelebb kerülnek a lehetséges megoldáshoz, mely pozitívan hathat a kapcsolatukra, valamint csökkentheti a későbbi vitás kérdések kialakulásának előfordulási valószínűségét.

 
  1. Kontrolláljuk az érzéseinket!
Fontos, hogy összeütközés során ne a puszta érzelmeink vezéreljenek. A düh, a harag, a sértettség ugyan természetes velejárói lehetnek egy-egy ilyen helyzetnek, ameddig az érzelmeink közvetlenül irányítják a gondolatainkat és a viselkedésünket, addig nem fogunk tudni olyan megoldást találni, mely feloldhatja a köztünk és a partnerünk között feszülő ellentétet.
Az érzéseinkhez jogunk van, ahogyan ahhoz is jogunk van, hogy ezeket nyíltan megfogalmazzuk. Nincs jogunk azonban ahhoz, hogy a másikat minősítsük, bántsuk, vagy neki fájdalmat okozzunk.
Próbáljuk kontrollálni az érzéseinket, s azokat megfelelő formában kifejezésre juttatva mielőbb a konfliktus valódi okára irányítani a figyelmet.
  1. Legyünk empatikusak!
A családon belüli összeütközések egy része ún. szituatív konfliktusból fakad, melyek azonban egy kis odafigyeléssel, türelemmel, és főként empátiával könnyen feloldhatók. Ha kiborult, ha elgurult, ha összetört, ha bármi olyasmi történt, mely aktuálisan konfliktust generál, próbáljuk félretenni a pillanatnyi felindultságunkat, majd megvizsgálni az adott helyzetet a másik helyébe képzelve magunkat.
Mit érezhet most ő? Mit gondolhat? Mi jelenthetne számára segítséget? Hogyan hathatnak rá a szavaim?
  1. Feltételezések helyett tényekre építsünk!
Sok konfliktus abból fakad, hogy ahelyett, hogy megkérdeznénk a másik felet arról, mi jár a fejében, inkább a saját feltételezéseinkből kiindulva rögtön megítéljük őt. Biztosnak vélt elképzelésekre építjük az állásfoglalásunkat. A saját szükségleteinkből, a saját gondolkodásmódunkból kiindulva helytelenül mérjük fel a partnerünk jellemzőit, szándékait, szükségleteinek alakulását, így ahelyett, hogy viselkedésünkkel a valós probléma megoldása irányába tennénk lépéseket, vitába bonyolódva inkább tovább mélyítjük azt.
  1. Kérdezzünk!
Tegyük fel magunknak a kérdést, vajon mire volna szüksége a másiknak ahhoz, hogy a helyzet megoldódjon? S nekem mire volna hozzá szükségem? Hogyan lehetne a két álláspontot közelíteni egymáshoz?
Ha nincs ötletünk, bátran kérdezzük meg a másikat! A kérdésekből nem csupán a szükséges információhoz juthatunk hozzá, hanem kifejezhetjük a figyelmünket, és őszinte érdeklődésünket is.

 
 
  1. Engedjünk!
Vannak helyzetek, amikor a kapcsolat fontosabb, mint magának a konfliktusnak a tárgya. Ilyenkor lemondhatunk arról, hogy képviseljük az álláspontunkat, vagy köthetünk kompromisszumot a cél elérése érdekében. A konfliktusra sosem érdemes versenyként tekinteni, melynek célja a másik fél felett aratott győzelem átélése.
Mindig gondoljuk át, valóban ér-e ennyi időt, energiát, erőforrást a vita tárgya. Ha a válasz nemleges, akkor egyszerűen engedjük el a probléma forrását, vagy kínáljunk fel olyan alternatívát a partnerünknek, mely hosszú távon ugyan nem kecsegtet tartós sikerrel, a pillanatnyi helyzetre mégis gyors megoldást kínálhat.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy a béke megőrzése mindig akkor jelenti a legnagyobb kihívást, amikor feszültek, kimerültek, ingerültek vagyunk, a fáradtság és türelmetlenség jelei pedig az év végéhez közeledve szinte mindannyiunknál megjelennek valamilyen formában. Tegyük hát meg a szükséges lépéseket a minél hatékonyabb konfliktuskezelés érdekében.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2750 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x