10 ok, amiért érdemes művészetterápiás tréningekre járni...
Címlap / Psziché / 10 ok, amiért érdemes művészetterápiás tréningekre járni

Gelsei Bernadett

10 ok, amiért érdemes művészetterápiás tréningekre járni

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-19

A művészetterápia a XX. században vált ismert és elismert gyógyító tevékenységgé. A terápia középpontjában a szavak nélküli kifejezés áll. Sok embernek gondot okoz önmagáról, vágyairól, nehézségeiről beszélni, testi, vagy pszichés állapotuktól független. A tánc, zene, rajz az önkifejezés egy olyan módja, ami felszabadítólag hat az emberre és sokszor könnyebben utat talál, mint a megfelelő szó.  

A nemzetközi szakirodalom művészeti terápián a képzőművészeteket alkalmazó gyógyító eljárásokat érti, egyéb művészeti ágakhoz kapcsolódó terápiák esetében – mint például zene, tánc, mese – külön megnevezi a művészeti ágat: zeneterápia, táncterápia, meseterápia stb.

Az alkotás az önkifejezés kreatív formája, nem csak gyógyításban van fontos szerepe, hanem az egészséges személyiség megismerésében is. Ezért a művészeti terápiás műhelyek alkalmasak a gyógyításra, illetve a személyiség mélyebb megismerésére.

A művészetterápia célja mindig az aktuális érzelmeink, helyzetünk szimbolikus megjelenítése, valamint a tudatalattink előhívása alkotások létrehozásával. A művészet segítségével a tudattalan, vagy a csak részben megélt kapcsolat-konfliktusok a felszínre kerülnek, majd a készült alkotásban megjelennek és feldolgozást nyernek.

A művészeti terápia nem művészképzés. Mindenki számára nyitott és elérhető. A mindannyiunkban ott lévő, teremtő, alkotó képességre épül. Nagyon sokan nem tudják, hogy ez a bennünk lévő alkotóerő velünk született, és megjelenésre, megnyilvánulásra törekszik. Keresi a szépséget, amely harmóniával tölt el bennünket.

A művészeti terápia gyógyító hatását beteg személyiségnél is nagyon jól lehet használni, például autistáknál, depressziósoknál vagy egyéb pszichotikus betegeknél.

Tíz tény, amit ad:

1. Megélhetjük a szépség, harmónia, igazság, jóság iránti vágyainkat az alkotásainkból.
2. Teret enged és lehetőséget teremt a kreativitásnak és az önkifejezés iránti igényünknek.
3. Az alkotó jellegű kreativitás nagy mértékben épül a játékra, játékosságra. A művészi tevékenység éppen a játékosságánál fogva önjutalmazó hatású.
4. Növeli az önbizalmunkat, az önértékelésünket, ezáltal csökkenti a bennünk lévő szorongást, rossz érzéseket.
5. Motivációt ad az önmegvalósításra, segít egy másik kreatív módon önmagunkba vetett hitünk előhozásában.
6. A különböző alkotói tevékenységek (akverell festés, rajzolás, útinaplózás, montázskészítés, grafika, firkarajz, mandala stb.) a személyiség különböző területeit fejlesztik. Így hat az érzelmi, kognitív és spirituális részünkre.
7. Fejleszti a beleélő, beleérző, empátiás készséget is. Például a másoláson alapuló gyakorlatok ilyenek, tetszés alapján szabadon választott alkotás megfestése, megrajzolása, megformálása.
8. Segít harmonizálni, összhangba hozni énünket, mintegy tükröt tartva képes szembesíteni negatív érzelmekkel, negatív eseményekkel, így feldolgozva azokat.
9. Fejlődik a személyiségünk, mivel a saját alkotásunkban önmagunkkal találkozhatunk, számunkra addig ismeretlen területeket fedezhetünk fel, amit aztán integrálhatunk a személyiségünkbe.
10. Stresszoldó hatása számottevő, mivel egy dologra fókuszálva képesek vagyunk hosszabb időre kizárni a külvilágot, elengedni a negatív gondolatainkat és érzelmeinket, ezáltal egy új megküzdési stratégiát is megtanulhatunk.


Érdemes pár mondatban megemlíteni a különböző alkalmazott technikák pszichés hatásait is

Akvarell, azaz vízfestés:

Azt mondják, az összes festészeti eljárás közül ez a módszer a legizgalmasabb és legegyedibb, mert kiszámíthatatlan, hogy mivé alakul és változik az alkotás. A vízfesték sajátosságaiból adódó öröm és izgalom hozzásegít a változáshoz, oldja a szorongást, a rigiditást, csökkentheti a teljesítmény-megszállottságot, az egyoldalú kritikai beállítódást, az irreális elvárásokat önmagunkkal szemben. Vízfestésnél a belső érzésvilág könnyebben megjelenik, nem lehet újból és újból átfesteni, eltakarni, ezáltal a terápiás folyamatban fokozatosan hozzásegít az önelfogadáshoz, ezáltal én-erősítő hatású.

Ceruza, tus és krétarajz:

Elsősorban a kognitív folyamatokra hat, fejleszti a figyelmet, koncentrációt, kitartást, fegyelmezettséget. Segíti a tudatosodást. A testi-lelki egyensúly visszaállítása segít az egység, összerendezettség, "jól vagyok állapot" hosszan tartó megélésében.
A képzőművészeti terápiákban Jung óta a mandala festés-rajzolás szolgálja az egyik meghatározó módszert a teljességélmény eléréséhez.


Lélekrajz Mandala Tanfolyam vagy éppen Rajzmeditációs Tanfolyam felnőtteknek, pont ezeket az élményeket és tudatosságot használják.

A Mandala rajzolás egyszerre hat a jobb és bal agyféltekénkre, meditatív állapotba hoz minket, intuíciónkat erősíti , a befelé fókuszálást, belső figyelmet és koncentrációt erősíti. Az alkotó munkát szóbeli feldolgozás kíséri, természetesen csakis annyira mélyülnek el benne, amennyit a résztvevő behoz, vagy megoszt. A csoportos dolgozás ereje bizalmat, összetartozást ad, így mindenki megélheti a módszer segítő, gyógyító erejét.

 
 
A mandalák rajzolása harmonizál bennünket, visszaállít a középpontba ezáltal energetikailag is változtat rajtunk, ami kihat aztán a hétköznapjainkra is.

Használt módszerek:

• képzőművészetterápia
• szabad asszociáció, OH kártya segítségével

A mandalán lévő szavakból a végén készítünk majd egy pozitív mantrát is, így lesz teljes a módszer.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4935 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x