Ellentéteink egysége: Párválasztás és jóga - összekapcsolódás...
Címlap / Te+Én+Szex / Ellentéteink egysége: Párválasztás és jóga - összekapcsolódás a szerelemben

Ellentéteink egysége: Párválasztás és jóga - összekapcsolódás a szerelemben

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-28

Vannak férfiak, akik egész életükben keresik az igazi nőt, de éppen amit keresnek, azt nem találják, mert szelíd megértő társat keresnek éppen nyilvános zajos szórakozóhelyeken. A csendes, megértő hölgyek pedig éppen otthonukban visszahúzódva várják a királyfit fehér lovon, s ehelyett szélhámosok viszik el otthonukból összegyűjtött kis vagyonkájukat. Egyre többen választják a szingli életformát pusztán azért, mert nem akarnak többet csalódni.  

Hol és hogyan lehetne kilépni ebből a megoldhatatlannak látszó forgatagból?

Nem lehet rá helyes választ adni, de nem is szabad feladni a reményt, hogy van megoldás, képes megtalálni egymást a két pólus, ha megfelelő társaságokat alakítanak ki maguknak. Ahol a két polaritás: férfi és nő - aktív és befogadó, kulturált módon találkozhatnak.

Jóga

A kínai jógában két alapenergiát különböztetünk meg: a jang - pozitív, férfias, behatoló, és a jin - negatív, nőies, befogadó. Az Indiából származó hatha-jógában ugyanez a helyzet, testünk jobb fele, a ha - nap, férfias, pozitív, bal fele a tha - hold, nőies, negatív. Egész világunk ilyen ellentétek vetélkedéséből áll. Csak az a probléma, ha ezt vetélkedésnek értelmezzük. Az ellentétes sarkok kiegészítik egymást, rászorulnak egymásra, egymás nélkül nem létezhetnek.


 

A cél az egyensúly

A polaritást inkább úgy képzeljük el, mint a mérleg két karját. Aki egyoldalúan él belső életet, az elpusztul, megreked. Aki csak a külsőkben él, az ugyancsak életképtelen. A jógában mindkét félre szükség van, a jóga olyan, mint az otthon a gyermeknek: anya és apa egyaránt szükséges, egyedül nem tudunk felvállalni mindent, úgyis meg kell kérni a rokonokat, szomszédokat is, hogy segítsenek. Kár lenne éppen a poláris másik felet kihagyni az életjátékból.


Az emberi test

Szervezetünk kettős beidegzése is megfigyelhető: szimpatikus és paraszimpatikus, serkentő és gátló impulzusok váltakozása. Az ellentétek végtelen variációiból adódik jellemünk, egyéniségünk, minden tulajdonságunk. A hatha jóga feladata az egyensúly kifejlesztése és biztosítása. A belégzés pozitív, a kilégzés negatív, maga a légzés is kétarcú, poláris folyamat. Különösen szellemi foglalkozású emberek szorulnak arra, hogy a testüket, mint finom műszert vagy akár hangszert használhassák. Yehudi Menuhin szenvedélyes jógázó volt, könyveket is írt gyakorlatairól.

Másrészt vannak különleges szellemi képességekkel megáldott egyének, akik súlyos testi, esetleg elmebeli betegségekben szenvednek. A test elhanyagolása sok problémához vezethet. Lelkünket, idegzetünket, vitalitásunkat folyamatosan karban kell tartani.

 
 

Etika

Kiindulópontunk volt a test, csak ezen keresztül tud két ember kapcsolatban lépni egymással. Először mindig az emberi testtel találkozunk. Belép valaki személyes körünkbe. Ám a kapcsolat következő lépése, hogy képesek vagyunk-e azonos szinten kommunikálni egymással. Az ember nagyon tág határok között képes mozogni. Elfogadhat számára idegen értékeket is, ha van valamilyen közös érdeklődési pont. Ha azonban számára idegen etikával találja szembe magát, csalódott lesz, könnyen elfelejti a jó tapasztalatokat is.

Minden emberi kapcsolatban tisztázni kell mindenekelőtt az etikai feltételeket. Tudni kell, mennyire vagyunk türelmesek egy rossz beidegződéssel, pl. a rendszeres késéssel szemben. Minden megnyilvánulását a másik félnek folyamatosan vizsgálni kell: meg tudunk-e felelni egymásnak? Tudunk-e egymás kedvéért változni, vagy jobb humorosan felfogni a változtathatatlant.
Ha befelé megtettük a magunkét, a kifelé már magától jelentkezik.” (Goethe)
Minden, ami belülről jön, kiverődik, kiüt, átsüt rajtunk, arcunkon egy idő után meglátszik jellemünk.


 

Erőszak vagy erőszak nélküliség?

Neveléstől, családtól, adott jellemvonástól függ, el tudjuk-e viselni az erőszakot. Van ember, akinek erre van szüksége, csak ennek hatására mozdul, mások iszonyodva menekülnek az erőszak minden formájától. Érdemes megfigyelni önmagunkat és társas felünket, melyik csoportba tartozik. Nem érdemes előre ítéletet mondani, mert vannak, akik a teljes erőszak nélküliséget nem tudják elviselni, fárasztó számukra, alvásba menekülnek előle. Egy átszundikált, unalmas élet elég kellemetlen lehet. Ha tehát társunk élvezi a boxmeccsek légkörét, kár lenne megpróbálni átnevelni virágkertésszé. Ha azonban fontos számunkra a csendes magányos elmélkedések ideje, ezt megfelelőképpen tudatosítsuk a társunkban, és ne engedjük megzavarni a meditáció óráit háztartási gondokkal.
 

Igazságérzet

A kitartás, helytállás, szavunk megtartása egész életre szóló program lehet, de ne a társunktól várjuk el ezeket a tulajdonságokat. Hamarabb célhoz érhetünk, ha ő segítőkészséget, pontosságot tapasztal nálunk, főleg ha előzőleg éppen ezen a téren érte a legtöbb csalódás. Ehhez nagy türelem kell, és két ember tökéletesen kiegészítheti egymást, ha képes megfontolni a másik „igazát”. 

Két ember jó kapcsolatában nagyon fontos, hogy legyen olyan közösség, amelynek összetartó ereje mindkettőjükre hat, és problémák esetén a megoldáshoz segítik a feleket, nem mélyítik el közöttük az ellentéteket.


 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

 
 
[ 4664 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x