Türelem, harmónia és boldogság jellemzi a thai embereket
Címlap / Utazás / Türelem, harmónia és boldogság jellemzi a thai embereket

>

Türelem, harmónia és boldogság jellemzi a thai embereket

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Cikksorozatunk lényege, hogy különböző testi és lelki aspektusait mutassuk meg egy lenyűgöző országnak olyan utazó szemszögéből, aki immáron húsz éve mélyen a lelkében tartja ezt a kincset. Szó lesz spiritualitásról, kapcsolatokról, étkezésről, harmóniáról, kolostorokról és a mindennapokról.  

Türelem Thaiföldön

Naponta észrevehető a thai emberek türelme, mely erénynek egyenes következménye a harmónia és a boldogság. Természetesen nem Bangkokról beszélünk, hanem a dzsungelről, a tengerpartokról és az északi területekről. Ez egy olyan erény, melyet a nyugati rohanó világban nem nagyon ismernek, vagy csak idős korukban jönnek rá, hogy mennyire fontos.

Sokan azt gondolnák, hogy a mélységes türelemnek a nagyon meleg klíma az oka, amit cáfolnom kell, mint Ázsia utazó, mivel sokkal melegebb tájakon is jártam egész Indokínában, és az egyenlítőnél bár melegebb van például Borneón, az emberek mégsem tudják megőrizni nyugalmukat.


 
Thaiföldön van egy mondás, hogy aki elveszti a fejét, az nem normális, és ezt a hozzáállást fejben is tartják. Ezt úgy hívják, hogy "baa leo". Emiatt senki nem engedi meg azt a luxust, hogy türelmetlensége miatt figyelmen kívül hagyják mások, akik türelmesen várnak egy szupermarketben. Egyszerűen ciki türelmetlennek vagy haragosnak lenni. A veszekedő ember mentálisan béna... És a thaiok látványosan megmosolyogját az eszement embereket, ami talán fusztráló lehet...

Erre létezik egy jó gyakorlat

Képzeljük magunkat egy bevásárló központ közepére, sorbanállás közben, és konstatáljuk, hogy tíz percig fogunk még sorban állni egy bevásárló kocsival. Két választásunk van: türelmetlenek és fusztráltak leszünk, vagy a következő megoldást választjuk: megfogjuk a két kezünkkel a kocsit, és fókuszálunk rá, megfigyeljük talpaink érzéseit a földön, összekapcsoljuk őket és tenyerünket egy érzetté. Ezután figyelünk a légzésünkre (Vipassana - Mindfullness with breathing), melynek befele rövidebbnek kell lennie, kifele hosszabbnak. Közben testünk feszültebb pontjait ellazítjuk, mint egy egyszerű relaxációban. Egy perc után mi leszünk a legnyugodtabbak a nagyon feszült sorban a bevásárlás közben.

Harmónia Thaiföldön

A thai emberek ismerik az adok-kapok karmikus rendszerét, ezért nem mennek bele felesleges vitákba. Tudják, amit itthon sokan nem, hogy ha veszekszünk valakivel, akkor velünk is veszekedni fognak. A thai emberek alapvetően nem is foglalkoznak felesleges dolgokkal és vitákkal, mert nem stresszelik magukat olyan dolgokon, amik nem oldhatóak meg, és olyan dolgokon sem, amik megoldhatóak, mert azokat megoldják. Tehát stressz és problémázás kizárva.

Ezen a részen érdemes elgondolkozni! Nincs probléma! Kinek van kedve stresszelni, problémázni, veszekedni? SENKINEK!

Hazudnék, ha azzal áltatnék bárkit, hogy a thai emberek naponta meditálnak.

Nem. Egyszerűen ilyenek. Kerülik a stresszelő embereket, és a veszekedésmentes szituációkat preferálják. Nem tudom pontosan, hogy ez a kolostoroknak köszönhető, vagy a szüleiktől tanulták, vagy valami módosult genetika, de tény. Igen nehéz egy olyan embernek egy nyugati párkapcsolatban élni Thaiföld után, ahol állandó a veszekedés! Sok utazó társam elmondta, hogy thaiföldi tapasztalatai miatt sokféle kapcsolatát felrúgta, mindegy, hogy az családi, vagy üzleti volt. Ahol nincs harmónia, nincs béke, akkor azt a helyet vagy kapcsolatot egyszerűen elkerülik. Lássuk be: ki akar egy kocsmai verekedés közben meginni egy teát, és csendben cikket olvasni a harmóniáról?

Erre is létezik jó gyakorlat

Nagyon fontos a thai kultúrában a "Mai Pen Rai", ami körülbelül azt jelenti, hogy "Nem Probléma", csakhogy ennek ott nagyon mély jelentése van, és egy komplett filozófiai rendszer építhető köré, ha valaki ismeri belül a Thai kultúrát. És ez a konfliktus nélküli életen keresztüli boldogság egyik útja! Ajánlom mindenkinek párkapcsolatban is a Mai Pen Rai alkalmazását!

 
 
A Mai Pen Rai-nak sok jelentése van. A legfontosabb, hogy a "bocsánat" szóra "semmi probléma" választ adunk. A bocsánat szó Thaiföldön azt jelenti, hogy átgondolta az illető, mit csinált, és ennek teljes tudatában elnézést kér. Erre ha valaki azt mondja, hogy Mai Pen Rai, akkor lenullázza a problémát, és mehet az élet tovább harmóniában. Ennek következménye a harmónia és a boldogság. Mióta ismerem ezt a gyakorlatot, megbocsájthatatlan dolgokra tudtam megbocsájtani, és ezzel visszaterelni a harmóniát, a békét és a boldogságot az életembe.


Yingluck Shinawatra az első női miniszterelnök Thaiföldön. Itthon ilyen mosolyokat nem láthatunk a parlamentben, összetett kezekkel.

Boldogság Thaiföldön

A fentiek elolvasása után nincs mit mondanom. Nincs varázs recept, hogy mitől boldogok az emberek Thaiföldön. Egyszerűen nem problémáznak felesleges dolgokon, és nem okoznak egymásnak problémát, harmóniában élnek, hiszen az visszahat rájuk. Nyugaton számtalan menekülési stratégiával próbálunk az élet útvesztőjében kitérni a körforgalomból, legyen az meditáció, vagy kocsma. A Thai emberek kikerülik a körforgalmat, és nyílegyenesen az őszinteséget, a konfliktusmentességet és a boldogságot választják. Ezért hívják Thaiföldet a mosoly országának, és ezért megyek vissza spirituális csoportokkal évről-évre, ahogy teszem ezt most is, a Harmonet huszadik évfordulója alkalmából.

Spirituális thaiföldi utakkal kapcsolatban az alábbi elérhetőségeken lehet keresni:

Bognár Tas
06 30 850 1124
tasbognar@gmail.com

A Harmonet csapatával márciusra tervezett út rövid leírása ide kattintva érhető el. 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 2189 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x