Gyógytea a menstruációs görcsök és panaszok enyhítésére...
Címlap / Szépség-Egészség / Gyógytea a menstruációs görcsök és panaszok enyhítésére

Gyógytea a menstruációs görcsök és panaszok enyhítésére

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-25

Dysmenorrhea - így nevezik latinul a fájdalmas, görcsös menstruációt. Kínzó fájdalommal, akár hányingerrel is járhat egyes nőknél, míg mások meg sem érzik. A gyógyszeres kezelést kiválthatjuk egy jól összeállított gyógyteakeverékkel, mely sokaknál beválik.  

A fájdalom – a menstruációs görcs, azaz a dysmenorrhea – az alig érezhető tompa nyomástól a kínzó, éles, akár hányással, remegéssel kísért görcsig terjed. Legenyhébb esetben szinte egyáltalán nem befolyásolja a mindennapokat: apró kellemetlenség, de olyan, mintha egy szálka miatt néhány napig bekötött ujjal kellene iskolába, munkába járni.

A fájdalom következő fokozata kétféle lehet:
  1. Szétterjedhet felfelé a hát irányába vagy lefelé a combokba, illetve más esetben nyilallásként hasíthat bele az alhasi részbe.
  2. A menstruáció akkor válik valóban segítséget igénylő problémává, amikor a görcsöket hányás, émelygés, szédülés, remegés kíséri, amely már a járást, állást és egyéb mozgásokat is akadályozza.

Figyelem! Ez utóbbi esetben nem érdemes enyhítő technikák után kutatni, minél hamarabb orvoshoz kell fordulni. A legtöbbször ugyanis nemcsak a fájdalom jelent veszélyt a szervezet számára, hanem a menstruáció jelentős vérveszteséggel jár, így a kritikus állapotba kerülhet a szervezet.

Felkészülés a nehéz napokra

A menstruáció nemcsak a fájdalmas napokban tehető elviselhetővé. Érdemes a ciklus egyéb napjain is felkészülni, figyelemmel kísérni a szervezet igényeit. Általános tapasztalat, hogy a rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás és a kontroll alatt tartott testsúly segít a vérzés során tapasztalt fájdalom csökkentésében. Erre azonban nemcsak a kritikusnak mondott napokon lehet szükség! Szintén jó hatással lehetnek bizonyos gyógyteák – nyugtató, menstruációs tünet együttest csökkentő teák –, melyek fogyasztása szintén egész hónapban ajánlott.

 

Mi segíthet?

Ha minden előkészület, felkészülés ellenére – vagy ezek elmulasztása miatt – mégis fájdalmas a menstruáció, jó tanács, hogy igyekezni kell minden stressz forrást kiiktatni: a vizsgákat, beszámolókat, megmérettetéseket ezeken a napokon tanácsos elkerülni, hiszen nemcsak az izgatottság növeli a fájdalmat, hanem a hosszan tartó görcs lassítja a gondolkodást, hátrányosan befolyásolja a teljesítményt. Ha lehetőség adódik rá, erős görcsök esetén le kell feküdni, ha jólesik, masszírozni, melegen tartani az alhasat. A meleg nyugtató hatással van az izmokra, melyek segítenek oldani a görcsök erősségét. Egyes tornagyakorlatok is enyhíthetik a fájdalmat, ezeket mindenkinek magának kell megtalálnia a kényelmes, megnyugvást jelentő testhelyzet megkeresésével.

Gyógytea menstruációs görcsökre
  • 20 g kamillavirág
  • 20 g cickafark
  • 20 g citromfű (Melissa officinalis)
  • 20 g libapimpó
  • 20 g édesköménymag

Keverjük össze a szárított gyógyfüveket. Egy teáskanálnyi teafüvet kissé törjünk össze egy mozsárban, majd forrázuk le egy csésze forró vízzel. Hagyjuk állni 15 percig, majd szűrjük le. Ne ízesítsük! Fogyasszuk kellemesen forrón.
 
Naponta 4-5 csészével fogyasszunk belőle.
 

 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 33447 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x