Ismerjük fel a társfüggőséget
Címlap / Te+Én+Szex / Ismerjük fel a társfüggőséget

Gelsei Bernadett

Ismerjük fel a társfüggőséget

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-09-24

Amikor társfüggőségről beszélünk, leggyakrabban egy olyan személyre gondolunk, aki az életét egy szenvedélybeteg személy életéhez igazítja, így a saját sorsa egy szerfüggő személytől "függ". Azonban társfüggőség- gyakran olvashatjuk idegen nevét, a kodependencia kifejezést is - kialakulhat, illetve jellemző lehet nem szenvedélybeteg kapcsolatokban is.  

Munkám során elég gyakran találkozom,-főleg szerelmi háromszög esetében- olyan házastársakkal, ahol az egyik fél (leggyakrabban a feleség) társfüggőségre jellemző tüneteket hoz a kapcsolatba.

A legegyszerűbben az „Én-Te-MI” kapcsolati hármas egységgel tudom bemutatni ezt a helyzetet. Ha a kapcsolatra a már fentebb említett egyenlő szárú háromszögként gondolunk, ahol minden egyes csúcs egyensúlyban van, akkor a legharmonikusabb a párkapcsolat, ezért nagyon fontos, hogy ezt az egyensúlyt fent tudja tartani a pár.


Annál az esetnél, amikor az Én, elveszik egy kapcsolatban, vagy nagymértékben alárendeli magát a Mi vagy a Te-nek, beszélhetünk valójában társfüggőségről. Ez a gyakorlatban úgy jelenik meg, hogy a feleség képes erejét megfeszítve minden igyekezetével párja elvárásainak, igényeinek megfelelni úgy, hogy közben saját igényeit teljesen elengedi és figyelmen kívül hagyja.

A társfüggőséget nem szenvedélybeteg kapcsolatban sokszor nehéz felismerni, mert egy gondoskodó, óvó szülői szerepben van legtöbbször a társfüggő, ami a másik fél számára komoly értéket tud képviselni. Például a feleség minden reggel felkel és elkészíti a reggelit, meg kivasalja a férje ruháját, még akkor is, amikor neki nem kellene felkelnie olyan korán. Ez látszólag a női princípium kiteljesedése és nagyon sok férfi számára egy értékelendő tulajdonság, szolgálatkészségnek is hívhatjuk. Nem is lenne ezzel semmi probléma, ha ez fordítva is megtörténne, azaz a férj is szó nélkül felkelne reggel és lemenne befűteni az autót egész télen, hogy a felesége meleg autóba ülve induljon el dolgozni. Mert ebben a helyzetben akkor egy partneri viszonyról beszélhetnénk, ahol kölcsönösen figyelnek a felek egymásra és kedveskednek egymásnak.

 
 
Azonban, ha ez csak a feleség részéről működik, sőt a férj szóváteszi ha nem kapja meg a reggeli gondoskodást, akkor ott egy játszmáról van szó. Ahol a feleség szülői szerepben van, jelen esetben a gondoskodó anyaszerepben és társa pedig gyermeki én állapotban van, ahol a gyerek elvárja, hogy anyja kiszolgálja őt és a szülői felelősség érzésével gondoskodjon róla. A társfüggőségre nagyon jellemző ez a példa, hogy a felszínen a társfüggő egy mindent megoldok, elintézek, kontrollálok szerepen tündököl, elhitetve a környezetével, hogy nélküle nem tudnának létezni, miközben a mélyben képtelen saját életének szervezésére, ehelyett egy másik ember életét igyekszi kényszeresen irányítani a gondoskodás köntösébe rejtve azt.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 5529 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x